Turer vinterpadling

Vinterpadling i regi av Akerselva Padleklubb foregår ved at spesifikke turdatoer gjennom vinter og vår annonsereres i klubbens Facebook medlemsgruppe med tilhørende påmeldingslenke.

Sikkerhet og forsikring

Det er ekstra risiko knyttet til å padle om vinteren. Temperaturen i både luften og i vannet er mye lavere og det skal mindre til å oppleve hypotermi, frost- og kuldeskader. I tillegg er det en risiko knyttet til kuldesjokk og kaldtvannslammelse ved velt, også ved bruk av tørrdrakt. Det er viktig å kle- og utstyre seg etter forholdene både på land og til vanns.

Den enkelte deltaker må i forkant av en vinterpadling bekrefte følgende:

Jeg er i stand til å komme meg opp i en kajakk uten bistand ved velt

 • Jeg har reflektert over og forstår risikoen knyttet til å padle i kalde luft- og vanntemperaturer.
 • Jeg har lest om hypotermi, kaldtvannslammelse og tegnene jeg skal være obs på dersom jeg selv eller noen jeg padler med skulle oppleve nedkjøling i eller utenfor vann.
 • Jeg forstår aktivitetsleders ansvar som leder av gruppen og vil følge de pålegg jeg blir gitt i løpet av aktiviteten.

For mer info: www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-behandler-du-en-nedkjolt-person.

Deltakeravgift

Akerselva Padleklubb er en lavterskelklubb som ønsker å utvikle tilgjengelig tilbud for alle uavhengig av nivå. Hovedvekten av aktiviteten skal være rettet inn mot alle aldersgrupper, nye i sporten og være tilgjengelig for alle. Derfor er også kontingenten, og dermed inntektene, til klubben lav.

Vinterpadling sees på som en aktivitet for spesielt interesserte. Av den grunn vil klubben i oppstartsfasen legge opp til at aktivitet som går ut over lavterskelprinsippet skal dekkes av medlemmene som ønsker aktiviteten. Dette er for å unngå å kutte i lavterskeltilbudet.

Deltakeravgiften skal være lav og vil dekke utgiftene klubben har til aktiviteten.

Påkledning og viktig å ha med

Tørrdrakt. Dette er minimumskrav til å få være med på vinterpadling.

 • Neoprenhansker: Neoprenhansker isolerer mot kulde, selv når hansken blir våt. Vanlige hansker du ville brukt ute i akebakken er ikke godt nok da disse vil kjøle ned hendene dine når de blir våte. Husk at vann renner ned langs padleåren mens du padler og du skal være ute på vannet i 2-3 timer.
 • Neoprenhette/lue i ull: Varmetap fra hodet er høyt i kaldt vær. Derfor er det viktig å isolere godt. Dersom du ikke har neoprenhette og tar med lue vil jeg kreve at du har med deg ekstralue til å skifte til ved eventuell velt.
 • Padlesko: Av hensyn til din egen tørrdrakt så anbefales å bruke padlesko utenpå de integrerte sokkene i drakten. I tillegg vil de isolere mot den kalde kajakken som er i direkte kontakt med vannet.
 • Klær til å ha under tørrdrakt: Husk at å kle seg for kajakk er annerledes enn for skitur, gåtur eller andre aktiviteter. I kajakk sitter underkroppen i hovedsak stille og store flater av bena dine har direkte kontakt med den kalde kajakken. Overkroppen er derimot i aktivitet. For varmt kledd vil føre til økt perspirering(svette) i en vanntett tørrdrakt. Fuktighet leder varme og du vil raskt kunne bli nedkjølt med en gang vi sitter i ro.
 • Tørt klesskift i vanntett pose: Dersom du velter i kajakken og tørrdrakten lekker. Eventuelt om du iløpet av turen har kledd deg for mye å vil skifte til tørre klær i rastepausen.
 • Drikke: Uten drikke fungerer helten ikke.
 • Noe mat å tygge på: Helten funker ikke uten mat heller!

Klubben stiller med:

 • kajakk
 • padleåre
 • padlevest
 • spruttrekk

Krav til forkunnskap

Det er krav til at den enkelte deltaker bekrefter å ha nødvendig kompetanse til å ferdes på sjøen på denne årstiden. I hovedsak betyr dette at du har våttkort og er trygg på vannet på sommertid. Videre at du har gjort det opp noen tanker om at det er kaldere i lufta og i vannet om vinteren/tidlig vår sammenlignet med sommeren. 

Dette vil også ha innvirkninger på hvordan du reagerer dersom du velter og må ut i vannet. Les informasjon om nedkjøling og hvordan kroppen reagerer i kaldt vann. Spesielt aktuelt for padling vil jeg si er fase 1 og 2, kaldtvannssjokk og kaldtvannslammelse: www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-behandler-du-en-nedkjolt-person.

Ansvar og myndighet

Styret har det overordnede ansvaret for HMS i alle klubbens aktiviteter. Klubbens [sikkerhetsregler] er spesielt viktig at deltakere på vinterpadling leser. HMS-arbeidet er også forankret i klubbens sikkerhetsregler og HMS-plan med risiko- og sårbarhetsanalyse.

Spørsmål

For spørsmål ta kontakt ved å sende en e-post til tur@akerselvapadleklubb.no.