Klubben har faste onsdagspadlinger i sommerhalvåret mens en på vinterhalvåret også har et miljø for vinterpadling. Etter ønsker og behov organiseres cleanup-turer, dagsturer og overnattingsturer, enkel elvepadling ned Akerselva, turer med SUP-brett og så videre.
Klubben organiserer noen ganger også turer på land, eksempelvis langs Akerselva, eventuelt også i samarbeid med andre.
Turledere
APKs turledere står for gjennomføringen av organiserte turer for klubbens medlemmer med egen turleder.
Turkalender
Det informeres nærmere om kommende turer og påmelding via APK medlemsgruppe på Facebook. Regelmessige turer vil ofte også fremgå av APK Aktivitetskalender.
APK i Norsk Friluftsliv
Se artikkelen med APK i Norsk Friluftsliv om padleglede for alle for inspirasjon.
Sikkerhetsregler
som APK-medlem må du kjenne og følge klubbens sikkerhetsregler
Ansvar og myndighet
Styret har det overordnede ansvaret for HMS i alle klubbens aktiviteter. HMS-arbeidet er også forankret i nevnte sikkerhetsregler og HMS-plan med risiko- og sårbarhetsanalyse.
Spørsmål
For spørsmål ta kontakt ved å sende en e-post til tur@akerselvapadleklubb.no.
APK har gjennom sesongen også egne cleanup-turer i Oslofjorden og Akerselva.
Slike cleanup-turer kommer i tillegg til øvrige turer organisert i APK-regi. Se også Natur & Miljø rundt APKs engasjement på dette området.
Klubbens medlemmer anbefales selv å invitere med og lage egenorganiserte turer med kajakk, kano, SUP-brett eller JOY robåter sammen med andre medlemmer. Ta initiativ du også!
Bruk APK medlemsgruppe på Facebook (forbeholdt medlemmer).
Husk at egenorganiserte turer ikke skjer i regi av klubben og ansvaret for disse hviler på turdeltakerne.
Turer vinterpadling
Vinterpadling i regi av Akerselva Padleklubb foregår ved at spesifikke turdatoer gjennom vinter og vår annonsereres i klubbens Facebook medlemsgruppe med tilhørende påmeldingslenke.
Sikkerhet og forsikring
Det er ekstra risiko knyttet til å padle om vinteren. Temperaturen i både luften og i vannet er mye lavere og det skal mindre til å oppleve hypotermi, frost- og kuldeskader. I tillegg er det en risiko knyttet til kuldesjokk og kaldtvannslammelse ved velt, også ved bruk av tørrdrakt. Det er viktig å kle- og utstyre seg etter forholdene både på land og til vanns.
Den enkelte deltaker må i forkant av en vinterpadling bekrefte følgende:
Jeg er i stand til å komme meg opp i en kajakk uten bistand ved velt
- Jeg har reflektert over og forstår risikoen knyttet til å padle i kalde luft- og vanntemperaturer.
- Jeg har lest om hypotermi, kaldtvannslammelse og tegnene jeg skal være obs på dersom jeg selv eller noen jeg padler med skulle oppleve nedkjøling i eller utenfor vann.
- Jeg forstår aktivitetsleders ansvar som leder av gruppen og vil følge de pålegg jeg blir gitt i løpet av aktiviteten.
For mer info: www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-behandler-du-en-nedkjolt-person.
Deltakeravgift
Akerselva Padleklubb er en lavterskelklubb som ønsker å utvikle tilgjengelig tilbud for alle uavhengig av nivå. Hovedvekten av aktiviteten skal være rettet inn mot alle aldersgrupper, nye i sporten og være tilgjengelig for alle. Derfor er også kontingenten, og dermed inntektene, til klubben lav.
Vinterpadling sees på som en aktivitet for spesielt interesserte. Av den grunn vil klubben i oppstartsfasen legge opp til at aktivitet som går ut over lavterskelprinsippet skal dekkes av medlemmene som ønsker aktiviteten. Dette er for å unngå å kutte i lavterskeltilbudet.
Deltakeravgiften skal være lav og vil dekke utgiftene klubben har til aktiviteten.
Påkledning og viktig å ha med
Tørrdrakt. Dette er minimumskrav til å få være med på vinterpadling.
- Neoprenhansker: Neoprenhansker isolerer mot kulde, selv når hansken blir våt. Vanlige hansker du ville brukt ute i akebakken er ikke godt nok da disse vil kjøle ned hendene dine når de blir våte. Husk at vann renner ned langs padleåren mens du padler og du skal være ute på vannet i 2-3 timer.
- Neoprenhette/lue i ull: Varmetap fra hodet er høyt i kaldt vær. Derfor er det viktig å isolere godt. Dersom du ikke har neoprenhette og tar med lue vil jeg kreve at du har med deg ekstralue til å skifte til ved eventuell velt.
- Padlesko: Av hensyn til din egen tørrdrakt så anbefales å bruke padlesko utenpå de integrerte sokkene i drakten. I tillegg vil de isolere mot den kalde kajakken som er i direkte kontakt med vannet.
- Klær til å ha under tørrdrakt: Husk at å kle seg for kajakk er annerledes enn for skitur, gåtur eller andre aktiviteter. I kajakk sitter underkroppen i hovedsak stille og store flater av bena dine har direkte kontakt med den kalde kajakken. Overkroppen er derimot i aktivitet. For varmt kledd vil føre til økt perspirering(svette) i en vanntett tørrdrakt. Fuktighet leder varme og du vil raskt kunne bli nedkjølt med en gang vi sitter i ro.
- Tørt klesskift i vanntett pose: Dersom du velter i kajakken og tørrdrakten lekker. Eventuelt om du iløpet av turen har kledd deg for mye å vil skifte til tørre klær i rastepausen.
- Drikke: Uten drikke fungerer helten ikke.
- Noe mat å tygge på: Helten funker ikke uten mat heller!
Klubben stiller med:
- kajakk
- padleåre
- padlevest
- spruttrekk
Krav til forkunnskap
Det er krav til at den enkelte deltaker bekrefter å ha nødvendig kompetanse til å ferdes på sjøen på denne årstiden. I hovedsak betyr dette at du har våttkort og er trygg på vannet på sommertid. Videre at du har gjort det opp noen tanker om at det er kaldere i lufta og i vannet om vinteren/tidlig vår sammenlignet med sommeren.
Dette vil også ha innvirkninger på hvordan du reagerer dersom du velter og må ut i vannet. Les informasjon om nedkjøling og hvordan kroppen reagerer i kaldt vann. Spesielt aktuelt for padling vil jeg si er fase 1 og 2, kaldtvannssjokk og kaldtvannslammelse: www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-behandler-du-en-nedkjolt-person.
APKs Turguide
Klubbens turguide finner du ved å klikke her. Kom gjerne med forslag til nye ruter og andre guider og nyttig turinformasjon som du mener vi bør ta med.
Ro- og padleled for Oslofjorden
Les om ro- og padledled ved å klikke her. Se også den flotte digitale brosjyren ved å klikke her.
Padleruter hele Norge
Du kan sjekke padleruter for hele Norge ved å klikke her eller via www.padleturer.no.
Det er viktig at deltakere fra klubben også bidrar i forkant, underveis og etterkant av turene. Turer er gøy og sosialt hvor vi selv sammen setter rammene!
Som et lite idrettslag så er det vi som medlemmer som sammen skaper og utvikler vårt eget miljø og kultur som grunnlag for hva vi får til å skje via klubben så bli med du også! Du kan også melde deg som frivillig til eksempelvis å bidra rundt turer.